10. Helpottavatko tietokoneet hoitajan kokemaa työkuormaa? Voitko ottaa omaa aikaa koneiden avulla? Omaa aikaa ei ehdi, mutta haastatellun mukaan olisi mukavaa jos voisi omiakin hommia tehdä. Koko aika menee potilashoitoon, välillä tuntuu ettei se edes riitä. Hänen mukaansa enemmän työvoimaa saisi olla.

11. Oma ajankäyttöni työpaikalla on luultavasti mitä se monella on töissä. Kun on töitä niitä tehdään, kun ei ole voi ottaa vähän rennommin. Tietysti työpaikka kohtaista. Olin pari kesää sitten työharjottelussa autokorjaamolla. Yllätyin kovasti kun sain nuhteita siitä että olin istunut ja odottanut töitä. Työpaikalla, jos ei sillä hetkellä ole töitä, minun on vähän vaikea olla tekemättä mitään. Tällöin tulee tehtyä työpisteen siivousta mm. sivutöitä.

12. Kehittämisajatuksia. Kehitettävää on paljon tietotekniikan saralta. Ipad olisi kätevä sairaanhoidossa. Tällä saisi potilastiedot nopeasti talteen. Kirjaaminen on vanhanaikasta tällä hetkellä. Esim. samatyö mikä tehtiin aikaisemmin paperilla siirrettiin suoraan tietokoneelle. Joten hyötyä ei ollut. Interaktiivisuutta kaivataan. Esim. kone voisi ilmoittaa/muistuttaa esim. hoitotehtävistä jotka pitää tehdä. Ohjelmat ovat vielä kehitysvaiheessa. Ohjelman ollessa mukana hoito turvallisuus paranisi. Ohjelmat mitä nyt on käytössä on todella raskaita sekä vaikeita käyttää. Hoidollinen näkökulma on unohdettu ohjelmia tehdessä. 

12a. Mielestäni on tärkeää, että laite jolla saisi potilastiedot ym. tutkimustulokset talteen, olisi kannettava laite. Sairaanhoidon ohjelmat pitäisi olla heille suunnattuja, sekä helppo käyttöisiä, esim. akuutin tilanteen ollessa päällä. Tietysti olisi tärkeää, että kaikki tietotekniikanlaitteet kommunikoivat toisten laitteiden kanssa langattomasti. Tärkeää, että laitteet toimivat, eikä tapahdu laitteiston kaatumista, tällöinhän koko osasto olisi paniikin vallassa. Ehkä olisi syytä kuitenkin olla varajärjetelmä, niin paperinen kuin digitaalinenkin. Paperista kylläkään ei kukaan taida enää käyttää sairasosastolla. Nopea kommunikointi sairaanhoitajien sekä lääkärien välillä parantaa potilasturvallisuutta. Tähän voisi kehittää jonkin laitteen. 

Sydänosaston kanslia. Videoklipissä on videokuvaa sydänosaston kansliasta. Huomaa heti kuinka monta tietokonetta on käytössä. Myös henkilökuntaa on todella paljon. Koneet surraavat ja vallitsee kiire.

Mitä ongelmia tietotyö voi aiheuttaa tekijälleen? Työt kulkeutuvat työpaikoilta kotiin ja vapaa-aikaan, mikä voi vaikuttaa työntekijän jaksamiseen. Työssä jaksamisen kannalta abstrakti tietotyö on kaksipiippuinen juttu. Haasteellinen työ voi aiheuttaa tarmokkuutta, omistautumista sekä uppoutumista asiaan. Konkreettinen riski taas voi esimerkiksi voi olla ylipitkä työpäivä. Vaativimmillaan teollisuustyöstä on muodostunut tietotyötä, joka kuormittaa enemmän psyykkistä kuin fyysistä suorituskykyä. Akuuttien työtapaturmien rinnalle on syntynyt uusia ongelmia, esim. työuupumus tai henkinen rasittavuus, jotka ovat tulleet kansanterveydellieksi ongelmaksi. Mielenterveys ongelmat ovat suurin syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisestä. Univaikeudet sekä väsymys ovat myös yleisempiä kuin ennen. Tietotyöntekijät valittavat useasti niska- ja hartiaseudun sekä hiirikäden vaivoista. Hiirikäden vaiva voi olla todella vakava. Tietotyölle ominaisia kuormitustekijöitä ovat työn intensiivisyys, staattinen lihaskuormitus, näköaistin rasittuminen sekä työn ja vapaan sekoittuminen. Tauot ovat tärkeitä, ne auttavat jaksamaan fyysisesti, tärkein on kuitenkin henkinen tauko.